Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)
Project Neherlab Auditorium in Leidschendam in opdracht van Neherlab Auditorium B.V. van buro moon (rotterdam)

Neherlab Auditorium

In de gemeente Leidschendam, in het Dr. Neherlaboratorium, staat al 15 jaar een auditorium leeg.

Het Neherlaboratorium werd gebouwd voor de ontwikkeling van telecommunicatie-apparatuur voor de toenmalige PTT en werd in 1955 geopend. In 2001 stond het complex (toen in handen van KPN) op de lijst om gesloopt te worden. Gelukkig werd het complex bestempeld als rijksmonument en is het inmiddels herontwikkeld: luxe appartementen voor 55+ bewoners, een sportschool, zwembad, lounge en restaurant zijn gerealiseerd. Het hoofdgebouw van het complex is het expressieve directiegebouw, deze heeft een spectaculaire toren, een stijlvolle entree en een opgetilde, gesloten betonnen doos. In deze doos bevindt zich het auditorium.

Het auditorium wordt gerenoveerd en aangepast voor een nieuwe gebruiker. Daar waar vroeger de uitvinder/onderzoeker van de PTT stond om een toelichting te geven, komt een kantoorruimte volgens het doos in doos principe. Voor daglichttoetreding in de kantoorruimte maken we vijf ramen in de zuidwest gevel. De openingen in de gevel passen in het huidige gevelpatroon van de schokbetonnen panelen.

De podiumvloer komt op de kantoorruimte en de originele tribune wordt wat ingekort. Hierdoor ontstaat er een onder- en een bovenwereld; de ruimte onder de podiumvloer en tribune en de ruimte erboven. Het kantoor en de zaal kunnen hierdoor onafhankelijk van elkaar functioneren.

Alle ingrepen die we doen in de auditoriumzaal zijn reversibel. De stoelen worden gedemonteerd en opgeslagen, de stalen constructie ten behoeve van de tribune blijft intact. De lambrisering tegen de wand wordt waar nodig hersteld. De bestaande balustraden worden hersteld en de nieuwe balustraden sluiten aan bij deze oorspronkelijk vormgeving.

Leidschendam
24-6-2021
Renovatie en transformatie
Neherlab Auditorium B.V.