Voor het voormalige gebouw van het Museum van Bommel van Dam heeft Buro Moon een ontwerp gemaakt dat dit markante pand, centraal gelegen in het Julianapark in Venlo, transformeert tot een uitnodigend horecapaviljoen
Het oude gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen voor een modern museum en stond leeg vanaf 2017. De gemeente Venlo zocht naar een passende nieuwe bestemming voor het cultuurhistorisch waardevolle pand en schreef een openbare aanbesteding uit. Dit leidde tot de aankoop en transformatie van het pand door drie horecaondernemers naar ontwerp van Buro Moon. Afgelopen zomer opende MOUT Venlo de deuren.
Een aantal slimme ingrepen in het gebouw en de directe omgeving hebben geleid tot een verrassende transformatie van zowel gebouw als aanpalend park.
Door delen van het gebouw te slopen is meer ruimte gecreëerd voor het park. Het gebouw is daardoor compacter geworden en staat nu als een alzijdig paviljoen in het park. De grenzen tussen gebouw en park zijn verzacht; nieuwe gevelopeningen bieden toegang tot het park en de vormgeving van de terrassen rondom sluit aan op het groene karakter en de organische lijnen van het park. De monumentale Catalpa bomen die vroeger tegen de blinde achtergevel stonden, maken nu onderdeel uit van de beleving van het gebouw. Het voorheen gesloten, naar binnen gekeerde museale pand is geopend en staat nadrukkelijk in verbinding met het park en de stad.
In het hart van het gebouw is ruimte gemaakt voor een nieuwe zichtas en blikvanger, een transparante kas vervangt de oude entree en vormt een hoofentree met cachet. Met de kas* wordt een nieuw type ruimte toegevoegd aan het historische ensemble: een centrale ontmoetingsplek onder het glazen dak. Hier hebben gasten zicht op de bomen in het park, het weer en de seizoenen. De kas verbindt de twee voormalige expositiezalen met elkaar, hierin bevinden zich de keukens en de brouwerij. Er is gekozen voor een duidelijk contrast tussen de architectuur van de oud- en nieuwbouw. Tegelijkertijd vormen de drie gebouwdelen samen een nieuw architectonisch ensemble met een transparant, publiek en toegankelijk karakter.
* De kas is een verwijzing naar de Venlo-Kas, deze is ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog in Venlo en nog steeds de meest voorkomende tuinbouwkas in de glastuinbouw ter wereld.
Bij de verbouwing zijn de kwaliteiten van de oudbouw zoals de originele constructie, de beeldbepalende dakopbouwen en het prachtig binnenvallend licht gerespecteerd en behouden. Hierdoor is de oude ziel van het Post 65 erfgoed nog steeds aanwezig. Deze leeft voort in symbiose met de eigentijdse sfeer en de nieuwe passende invulling van stadscafé, brouwerij en foodhall die zijn geland op deze unieke locatie. Door het verassende horecaconcept is een waardevol gebouw voor de stad Venlo behouden gebleven en zorgen de vele bezoekers voor een bruisende plek en een levendig Julianapark.
Venlo
23-2-2021
Stadscafe, brouwerij, foodhall
MOUT Venlo
Architectuurfotografie: Melanie Samat