zuideinde 20

Monnickendam
5-2-2019
Winkel/kantoor
Particulier
In samenwerking met Studio van der Steen

In het historische centrum van Monnickendam staat een Rijksmonument; huis met puntgevel en het bijhorende voormalige koetshuis, zonder monumentale status. Dit bijzondere stedebouwkundige ensemble markeert een belangrijk punt in de ontstaansgeschiedenis van het beschermde stadgezicht (sinds 1970) van Monnickendam.

Bij de eigenaar bestaat de wens om het voormalige koetshuis uit te breiden. Door het beperkte aantal vierkante meters, een ongunstige functionele indeling en een marginale (winkel) presentatie aan de straatzijde is het object lastig te gebruiken of te verhuren. Met leegstand van het huidige winkel-, kantoorpand tot gevolg.

Door de uitbreiding te zoeken aan de achterzijde en in de hoogte laten we de huidige gevelwand intact. Een moderne opbouw zorgt voor een uitbreiding van het object van 44m² naar 90m² BVO. Zo wordt Zuideinde 20 een economisch rendabele ruimte en keert bedrijvigheid terug in het pand en in het straatbeeld.

Na akkoord van de welstand in het vooroverleg op dit schetsontwerp, kunnen we verder met het voorlopig ontwerp.